بایدها و نبایدهای مصاحبه استخدامی
اگرچه شرایط استخدام برای هر شرکت یا سازمانی می تواند خاص باشد اما در این بین شرایطی وجود دارد که کلی هستند و در همه ی استخدام ها می توانند به شما کمک کنند.
آمادگی قبل از مصاحبه استخدامی
تهیه رزومه مناسب: از جمله مواردی که همیشه باید رعایت کنید این است که ابتدا یک رزومه کاری مناسب برای خود بسازید و در این رزومه، روی توانایی هایی خود متمرکز شوید. چرا که در مرحله اول شما توسط این رزومه، که خودتان تهیه تهیه کرده اید، سنجیده می شوید. توجه داشته باشید که گاهی نیاز است رزومه خود را با کار موردنظر متناسب کنید. شما باید در این رزومه بر قابلیت ها و توانایی ها، تجارب و سوابق شغلی خود در ارتباط با کار مورد نظر تاکید بیشتری داشته باشید و حتما آن ها را در رزومه خود درج نمایید.
در مصاحبه استخدامی چگونه خود را معرفی کنیم؟
بعد از پذیرفته شدن شما در مرحله اول و قرار مصاحبه حضوری، در روز مصاحبه سعی کنید که:
- حتما در زمان مقرر شده برای مصاحبه استخدامی حاضر شوید. شلوغ بودن مترو، دیر رسیدن اتوبوس و یا ترافیک اصلا دلایل مناسبی برای دیر رسیدن شما نخواهند بود. چرا که شما باید با احتساب این زمان ها حداقل 5 دقیقه قبل از زمان تنظیم شده برای مصاحبه حضور پیدا کنید.
دقت کنید که زود رسیدن بیش از حد هم خوب نیست و می تواند نشان از اشتیاق بیش از حد شما برای مصاحبه باشد و یا زمان بندی فرد مصاحبه کننده را به هم بریزد. در صورتی که زودتر از موعد به محل قرار رسیدید، می توانید یک پیاده روی کوتاه داشته باشید یا در پارک نزدیک محل قرار بنشینید و افکارتان را متمرکز کنید.
- لباس های مناسب بپوشید و ظاهری آرسته داشته باشید. انتخاب رنگ آبی و سیاه می تواند مناسب ترین گزینه ها برای انتخاب رنگ لباس شما در روز مصاحبه باشد. و رنگ نارنجی نامناسب ترین انتخاب می باشد.
- سعی کنید با لبخند وارد شوید و مصاحبه را گرم و با انرژی شروع کنید.
- شنونده خوبی باشید و به سوالات مصاحبه گر با دقت گوش دهید. زیاده گویی نکنید و هوشمندانه به سوالاتی که از شما پرسیده می شود پاسخ دهید. برای این کار سعی کنید قبل از مصاحبه مطالعه داشته باشید و با اطلاعات کافی برای مصاحبه حضور پیدا کنید. از زبان بدنتان غافل نباشید. سعی کنید با تکان دادن سر، تعقیب چشمی مصاحبه گر، سکوت، تشویق و غیره، تکنیک های شنیداری خود را فعال کنید.
- سعی کنید مصاحبه گر را به ادامه گفتگو تشویق کنید. در زمان مصاحبه ذهن خود را از افکار منفی دور کنید. روی نقاط قوت خود متمرکز شوید و از هر چیزی که ممکن است ذهن شما را تشویش کند دوری کنید. بی حوصلگی و کسالت قطعا تاثیر منفی بر نتیجه مصاحبه شما خواهد داشت.
- معمولا سوالات تخصصی تر در پایان مصاحبه پرسیده می شود بنابراین با حوصله سعی کنید این سوالات را با دقت و در کمال آرامش پاسخ دهید.
- در انتها حتما از مصاحبه گر تشکر کنید. خداحافظی خشک و معمولی ممکن است ناخودآگاه تاثیرات منفی بر شخصیت شما در ذهن مصاحبه گر ایجاد کند.
پس از پایان مصاحبه شغلی پیگیری به همراه ارسال پیام تشکر موضوع مهم دیگری است که باید از آن غافل نشوید. توجه داشته باشید بهترین زمان ارسال برای این پیام، 24 ساعت پس از مصاحبه شغلی شما و اکیدا در ساعات اداری می باشد
چه کارهایی را نباید در مصاحبه استخدامی انجام دهیم؟
معمولا شخص مصاحبه گر فردی نکته سنج و دقیق است و از تمام گفته های شما نکته هایی را برداشت خواهد کرد. پس خیلی مهم است که شما مواردی که می خواهید در مصاحبه بیان کنید را حتما از قبل با خود مرور کنید. گاهی برخی از اشتباهات ممکن است به قیمت منصرف شدن فرد مصاحبه گر برای انتخاب شما شود.
در مصاحبه استخدامی هرگز این موارد را نگویید:
هرگز در مورد مدیر یا کارفرمای قبلی خود بدگویی نکنید. این کار به شدت شخصیت شما را زیر سوال خواهد برد، حتی اگر حق با شما باشد. با این سخنان فقط ذهنیت مخاطب تان را درمورد خودتان خراب می کنید.
هرگز درمورد اینکه کسب و کار دقیق شرکت یا سازمان چسیت در روز مصاحبه سوال نپرسید. برای خیلی از کارفرمایان مهم است که کارمندانشان با علاقه کارهای شرکت را پیگیری کنند و به انجام برسانند. پس اگر شما نمی دانید برای چه کاری قرار است استخدام شوید و کار شرکت چیست چرا در آنجا حضور پیدا کرده اید و وانمود می کنید که در آن کار تخصص و تبحر لازم را نیز دارید؟!
هرگز از مهارت هایی که ندارید سخنی به میان نکشید. مثلا نگویید من اطلاعات چندانی در مورد امور قضایی ندارم. نمی دانم سئو چیست و غیره. هر آنچه که نیاز باشد خود مصاحبه گر از شما خواهد پرسید. پس از قبل مهارت هایی که ندارید را بازگو نکنید. "هر راست نشاید گفت، جز راست نباید گفت".
هرگز از مهارت هایی که ندارید سخنی به میان نکشید. مثلا نگویید من اطلاعات چندانی در مورد امور قضایی ندارم. نمی دانم سئو چیست و غیره. هر آنچه که نیاز باشد خود مصاحبه گر از شما خواهد پرسید. پس از قبل مهارت هایی که ندارید را بازگو نکنید. "هر راست نشاید گفت، جز راست نباید گفت".
هرگز نگویید که من به سرعت یاد می گیریم و یا آدم سخت کوشی هستم. گفتن این قیبل موارد این احساس را به مخاطب شما می دهد که شما برای به دست آوردن این شغل التماس می کنید. با اعتماد به نفس و مطمعن صحبت کنید و به توانایی های خود ایمان داشته باشید و این احساس را با قدرت کلام و زبان بدن خود به مصاحبه گر نیز منتقل کنید. و هرگز با التماس خود را معرفی نکنید.
نگویید که از کار قبلیتان اخراج شده اید. بهترین پاسخ برای اینکه چرا کار قبلیتان را رها کرده اید این است: من تمام چیزهای که قرار بود در آنجا انجام دهم و تجربه های که قرار بود را آموختم و دیگر جای پیشرفتی برایم نداشت.
اگر می خواهید در مورد زمان ورود و خروج و ساعات کاری خود بپرسید اشکالی ندارد اما نحوه پرسیدن این سوال بسیار مهم است. مثلا در مواردی که قرار است روی یک برنامه انعطاف پذیر کار کنید، هیچ وقت نگویید "آیا باید حتما سر ساعت مشخصی در محل کار حاضر باشم؟" می توانید به جای آن بپرسید که "آیا برای این شغل ساعات کاری انعطاف پذیر وجود دارد؟"