ثبت سفارش
لوگو رسمی آکا

استعلام دارایی افراد

استعلام دارایی افراد

در این مقاله می خوانید:

دارایی به چه چیزی گفته می شود؟

استعلام دارایی افراد در چه شرایطی امکان پذیر است ؟

استعلام املاک (به صورت سیستمی)

استعلام وسایل نقلیه ( مراجعه به پلیس راهور راهنمایی و رانندگی )

نمونه متن نامه دادگاه جهت استعلام وسایل نقلیه (خوانده/محکوم علیه)

استعلام حساب های بانکی (مراجعه به شعب بانک ها )

نحوه استعلام شعب بانک ها و مسدودی حساب از طریق نامه دادگاه

نمونه متن نامه دادگاه جهت استعلام حساب های بانکی شخصی (خوانده/محکوم علیه)

واریز و برداشت پول از حساب مسدود شده

استعلام خطوط تلفن (مخابرات)

میانگین زمان مطالعه: 10 دقیقه و 36 ثانیه


دارایی به چه چیزی های گفته می شود؟

منظور از دارایی افراد تمام چیزهایی است که برای استفاده شخصی و در مواردی استفاده غیر شخصی در نظر گرفته شده است. وسایل و لوازم هر فرد دارایی‌های وی محسوب می شود. برخی از این دارایی ها ممکن است ارزش چندانی از لحاظ پولی نداشته باشد مانند مسواک و وسایل شخصی هر فرد.

همان طور که می دانید دارایی شخص می تواند حتی منفی باشد. عموماً افراد بدهکار و افرادی که توانایی پرداخت بدهی خود را نداشته باشند، هم چنین افراد ورشکسته که بدهی آن ها بیشتر از دارایی شان باشد را می توان جزء افرادی با دارایی منفی در نظر گرفت.

تمام اموال اشخاص در دسته دارایی های وی قرار دارند از این رو افراد هم چنین ممکن است دارایی های عظیم و با ارزش پولی فراوان داشته باشند. کارخانه ها، زمین های کشاورزی و یا مسکونی، معادن و انواع مصنوعات می تواند جزء دارایی‌های فرد باشد. دارایی های هر شخص جز حریم شخصی وی محسوب می‌شود و دسترسی افراد دیگر به این دارایی ها نقض حریم خصوصی محسوب می شود، بنابراین از لحاظ قانونی، استعلام این اموال توسط ادارات، سازمان ها و اشخاص دیگر در حالت عادی غیر مجاز می باشد، اما گاهی نیز پیش می‌آید که به دلایلی (که در ادامه ذکر خواهد شد) و با حکم قانونی اطلاعات و دارایی اشخاص توسط افراد یا سازمان های دیگر قابل دسترسی باشند.

استعلام دارایی افراد در چه شرایطی امکان پذیر است؟

همان طور که در بالا اشاره شد دارایی افراد همانند اطلاعات شخصی، جزء حریم خصوصی افراد هستند و در حالت عادی و به راحتی از سوی اشخاص دیگر قابل دسترسی نیستند، اما در برخی موارد و تحت شرایط خاصی این دسترسی می تواند مجاز شود. یکی از مواردی که امکان استعلام دارایی افراد را امکان‌پذیر می کند داشتن حکم دادگاه می باشد. در این حالت در دعوایی که جنبه مالی داشته باشد اگر رضایت شخص شاکی توسط محکوم له جلب نشود، و شخص توسط حکم دادگاه محکوم به غرامت مالی شود و به صورت داوطلبانه و در مدت مقرر شده حکم دادگاه را اجرا نکند اجرای ‌حکم وی وارد گام بعدی خواهد شد و فرد شاکی می تواند به واسطه انجام نگرفتن حکم قبلی توسط محکوم، استعلام دارایی شخص محکوم را به دادگاه درخواست نماید.

در واقع استعلام اموال و دارایی شخص محکوم، به درخواست شخصی که حکم دادگاه به نفع وی صادر شده است صورت می گیرد. و بنا بر میزان محکومیت محکوم له، چهار نوع استعلام که در ادامه شرح داده خواهد شد در اختیار فرد متقاضی حکم قرار می گیرد. استعلام چهارگانه عبارتند از:

استعلام ۱:استعلام املاک

استعلام 2:استعلام وسایل نقلیه

:استعلام حساب های بانکی

استعلام 4:استعلام خطوط تلفن

استعلام املاک (به صورت سیستمی)

یکی از دارایی های با ارزش هر شخص از لحاظ پولی و مالی، املاکی هستند که به نام وی ثبت شده اند. استعلام املاک ثبت شده شخص محکوم با حکم قاضی و رای دادگاه امکان پذیر می باشد. در گذشته استعلام املاک شخص محکوم شده به صورت دستی و از طریق مراجعه حضوری به اداره ثبت اسناد و املاک کشور انجام می گرفت، اما در حال حاضر امکان استعلام املاک توسط خود قاضی پرونده و به صورت سیستمی امکان پذیر است و نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد.

استعلام وسایل نقلیه ( مراجعه به پلیس راهور راهنمایی و رانندگی )

یکی از دیگر دارایی های قابل استعلام با حکم دادگاه، استعلام وسایل نقلیه ثبت شده به نام شخص محکوم می باشد. جهت استعلام وسایل نقلیه که به نام شخص محکوم شده می باشد باید بعد از حکم دادگاه به پلیس راهور راهنمایی رانندگی مراجعه نمود و تمامی پلاک ها که به نام شخص محکوم شده ثبت شده است را استعلام گرفت. استعلام وسایل نقلیه در حال حاضر به صورت دستی و مراجعه حضوری به اداره پلیس راهور راهنمایی رانندگی صورت می گیرد و برای این منظور، بعد از صدور حکم توسط قاضی اجرای احکام و به دستور وی مبنی بر استعلام وسایل نقلیه امکان پذیر می باشد و شخصی که رای به نفع وی صادر شده با داشتن حکم صادره شده می تواند به ادارات ذکر شده (پلیس راهور راهنمایی رانندگی) مراجعه نمایند و شماره پلاک هایی که به نام شخص مورد نظر است را استعلام بگیرد. استعلام مربوط به شخص حامل نامه ارائه داده می شود و حضور خود شخص شاکی، الزامی ندارد و از نظر پلیس راهور صرفاً دستور قضایی صادر شده دارای اهمیت و اولویت می باشد.

نمونه متن نامه دادگاه جهت استعلام وسایل نقلیه (خوانده/محکوم علیه)

«مرکز شماره گذاری راهور ناجا

به نشانی ...............

احتراماً در خصوص پرونده اجرایی کلاسه سه نقطه آقای ................ نام پدر ........... تاریخ تولد .......... شماره ملی .......... و شماره شناسنامه ................. مدیون پرونده اجرایی، با توجه به درخواست بازداشت خودرو انتظامی به شماره پلاک ....................... در صورتی که نامبرده مالکیتی دارد، در قبال ۲۱۴ عدد سکه طلای بهار آزادی، طلب خانم زهرا شاه محمدی و حقوق دولتی متعلقه به نسبت به بازداشت سندی و درج سوابق آن اداره اقدام و مراتب را با ارسال خلاصه پرونده وسیله نقلیه فوق الذکر به این اداره اعلام نماید»

استعلام حساب های بانکی (مراجعه به شعب بانک ها)

پول و دارایی نقدی افراد یکی دیگر از مواردی می باشد که قابل ردگیری و استعلام می باشد، برای این منظور بعد از گرفتن حکم دادگاه، به منظور استعلام حساب های بانکی شخص محکوم شده، باید به شعب تمامی بانک ها به صورت جداگانه مراجعه نمود و نتیجه استعلام را با مهر و امضای بانک در برگه درخواست استعلام به دادگاه برگردانید. برای استعلام حساب های بانکی در گذشته تنها به بانک مرکزی مراجعه صورت می گرفت اما در حال حاضر بانک مرکزی این امر را به شعب بانک ها محول کرده است. لازم به ذکر است همانند استعلام وسایل نقلیه، بانک ها نیز استعلام را به شخص حامل نامه تسلیم می‌کنند و در اینجا نیز صرفاً دستور قضایی دارای ارحجیت است.

نحوه استعلام شعب بانک ها و مسدودی حساب از طریق نامه دادگاه

همان طور که می دانید بانک ها و موسسات مالی و اعتباری با دارایی ها و اموال اشخاص یک جامعه سرو کار دارند و از این رو میزان دارایی های هر شخص نزذ شعب مختلف بانک ها مشخص است. طبق قوانین، بانک ها نیز مانند سایر نهادهای فعال در سراسر کشور موظف هستن در مواردی که قانون تعیین می کند با آن همکاری کنند. گاهی اختلافات و نزاع های اشخاص به بانک ها هم سرایت می کند و بانک ها را موظف به اجرای احکام و برخی از دستورات قضایی صادر شده از جانب دادگاه ها و سایر نهادهای قضایی می کند و وارد شدن بانک ها به اختلافات و درگیری های پیش آمده بین اشخاص امری اجتناب ناپذیر است. ولی به جهت حفظ حریم خصوصی و اطلاعات اشخاص برای ورود به این مسائل، قواعد و دستورالعمل های خاص خود را دارند.

برای مثال زمانی که شما از شخص دیگری طلبکار هستید، بنا بر نوع درخواست و بعد از رای دادگاه، شما می توانید درخواست استعلام حساب بانکی و دریافت آخرین موجودی (فرم ۱۲۴) از حساب های شخص محکوم له را داشته باشید که در این حالت دادگاه مطابق فرم ۱۲۴ یک نامه به همراه لیست مربوط به شعب تمامی بانک ها (شامل 38 بانک و موسسه قرض الحسنه) به همراه کد ملی محکوم له را به شما می دهد.

شما با در اختیار داشتن این فرم باید به تک‌تک شعبه ها مراجعه نمایید و آن را به سرپرستی شعبه تحویل دهید که حساب مربوط به شخص موردنظر را در آن بانک برای شما بررسی کند و مبلغ موجودی یا عدم حساب شخص را در بانک مورد نظر بصورت کتبی در محل مشخص شده برای آن بانک به همراه مهر و امضا اعلام نماید و به شما تحویل دهد. بعد از اخذ استعلام از تمامی شعب درج شده، فرم مربوطه توسط وکیل شما به دادگاه تحویل داده می شود که مطابق آن و بر اساس درخواست شما بانک دستور برداشت، توقیف یا مسدودی حساب های شخص را صادر می نماید.

البته لازم به ذکر است که دادگاه در چند فرض می تواند دستور استعلام حساب های بانکی و دستور مسدودی حساب ها را به صورت همزمان صادر کند و یا می تواند در ابتدا درخواست استعلام حساب ها را صادر کرده و بعد از استعلام حساب ها، توقیف حساب مشخص صورت گیرد. برای این منظور شما باید استعلام تمامی حساب های محکوم علیه را از دادگاه درخواست نمایید که پس از شناسایی حساب ها توسط بانک، سپس تقاضای توقیف حساب کنید.

نمونه متن نامه دادگاه جهت استعلام حساب های بانکی شخصی (خوانده/محکوم علیه):

نمونه 1:

«به کلیه بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری تهران

با سلام

حسب محتویات پرونده کلاسه صدرالذکر این اجرا مقرر است با بررسی سوابق چنانچه شماره حسابی به نام خوانده/ محکوم علیه .................... فرزند .................... با شماره ملی .................... و شماره شناسنامه .................... صادره از .................... ثبت می باشد با ذکر مشخصات کلیه حسابها و اعلام مانده و گواهی ذیل این نامه، مراتب را کتباً توسط حامل به این اجرا اعلام نمایند.

اجرای احکام مدنی مجتمع شماره .............. »

شورای حل اختلاف تهران

و در ادامه نام اسامی بانک ها می آید.

نمونه 2:

«اداره دعاوی حقوقی بانک مرکزی

با سلام

احتراما در خصوص پرونده ی اجرایی کلاسه فلان اعلام می دارد طبق درخواست خواهان و ماده ۱۹ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب تاریخ ................. و تبصره های آن، دستور فرمایید چنان چه آقای ..................... نام پدر .......................... تاریخ تولد ..................... شماره ملی ........................... شماره شناسنامه ..................... در هریک از بانک های خصوصی، دولتی و موسسات مالی اعتباری کشور دارای هرگونه حساب اعم از سپرده بلند مدت و کوتاه مدت قرض الحسنه و غیره که دارای موجودی باشد (به استثنای حساب مربوط به حقوق و دستمزد) مراتب را به این اداره اعلام نمایند».

آیا به حسابی که مسدود شده پول واریز می شود؟

شاید برای شما این سوال پیش آید، حسابی که مسدود شده است امکان واریز و برداشت دارد یا خیر؟ باید بگوییم که در صورت مسدودی حساب، امکان واریز وجه به حساب مربوطه وجود دارد اما شما نمی توانید از آن برداشت کنید و یا جابجایی وجه انجام دهید. هم چنین در صورتی که طرف دعوی، بدهی نزد شخص محکوم داشته باشد، با دستور مراجع قضایی و یا حکم دادگاه امکان برداشت توسط دادگاه وجود خواهد داشت.

استعلام خطوط تلفن (مخابرات )

از آن جایی که برخی از خطوط تلفن همراه از ارزش بالایی برخوردار هستند، می‌توان از دادگاه تقاضای استعلام خطوط تلفنی که به نام شخص محکوم شده صادر شده است را نمود. استعلام خطوط تلفن از مخابرات کشور صورت می گیرد.

از آن جایی که برخی از خطوط تلفن همراه از ارزش بالایی برخوردار هستند، می‌توان از دادگاه تقاضای استعلام خطوط تلفنی که به نام شخص محکوم شده صادر شده است را نمود. استعلام خطوط تلفن از مخابرات کشور صورت می گیرد. لازم به ذکر است موارد بیان شده اموال و دارایی هایی هستند که قابلیت ردگیری و استعلام دارند. فردی که حکم به نفع وی صادر شده است در صورتی که بتواند وجود و مالکیت اموال دیگری که قابلیت استعلام ندارد را به دادگاه ثابت نماید می تواند آن را توقیف کند. از جمله این موارد می توان به پول نقد، وسایل و لوازم با ارزش، سکه، طلا، جواهرات و املاکی که دارای سند رسمی نیستند اشاره نمود

ثبت درخواست
موضوعات مورد بحث کاربران