امور فارغ التحصیلی و تسویه حساب دانشگاه
در این مقاله می خوانید:
جشن فارغ التحصیلی
تاریخچه لباس فارغ التحصیلی و شایعه معروف آن
مراحل انجام فارغ التحصیلی
مدارک لازم جهت انجام امور فارغ التحصیلی و تسویه حساب دانشگاه
مدارک لازم جهت چاپ پایان نامه
میانگین زمان مطالعه: ۷ دقیقه و ۳ ثانیه
دانشجویانی که تمامی دروس و واحدهای مربوط به رشته تحصیلی خود را گذرانده باشند و نمره نهایی آن ها در سیستم آموزش دانشگاه ثبت نهایی شده باشد و هم چنین حداقل معدل لازم (معمولا معدل بالای ۱۲) را کسب کرده باشند می توانند برای امور مربوط به تسویه حساب و فارغ التحصیلی خود اقدام کنند. در ادامه مدارک مورد نیاز و مراحل فارغ التحصیلی شرح داده می شود.
جشن فارغ التحصیلی
جشن فارغ التحصیلی یکی از به یادماندنی ترین جشن های دانشجویی است. به تن کردن لباس فارغ التحصیلی، نوید پا نهادن به فصل جدیدی از زندگی است. فصلی که اگرچه شاید فارغ از درس خواندن باشد اما به یقین فارغ از تلاش و انگیزه نیست بلکه باید با عزمی جزم تر فراز و نشیب های زندگی را در آغوش گرفت.
تاریخچه لباس فارغ التحصیلی و شایعه معروف آن
امروزه پوشیدن لباس فارغ التحصیلی نشانه فارغ التحصیل شدن است این در حالی است که این لباس یک زمانی به صورت روزانه توسط دانشجویان پوشیده می شد!
اگر دانشجو باشید شاید این مطلب را شنیده یا جایی خوانده باشید که دانشجوها به احترام پدر علم جهان یعنی ابن سینا، این لباس بلند را به صورت نمادین می پوشند و کلاهی که برسر می گذارند همون دستار است که کمی فانتزی تر شده و منگوله بغل آن نمادی از گوشه دستار خراسانی است و در آمریکا و اروپا نشان دهنده یک آدم برجسته و دانش آموخته است. اما واقعیت این است که هیچ منبع موثق و معتبری برای اثبات این ادعا وجود نداره و این موضوع شایعه ای بیش نیست.
در واقع فلسفه لباس فارغ التحصیلی که اروپایی ها به اون لباس آکادمیک " Academic dress" می گویند، به قرن 12 میلادی برمی گردد. زمانی که موسسات دانشگاهی بخشی از کلیسای کاتولیک رومی بودند. و این در حالی بود که تحصیلات دانشگاهی تنها توسط راهبان کلیسا و روحانیون انجام می شد. تحصیلات عمدتا در کلیساهای سرد و خاموش اتفاق می افتاد که لباس بلند (cappa clausa) و کلاه می پوشیدند تا این لباس ها روحانیون را گرم نگه دارد. آنها در سال 1321 لباس رسمی دانشگاهیان را به دست آوردند - گفته می شود که رنگ سیاه منعکس کننده سختی و جدیت تحصیلات دانشگاهی بوده است.
وقتی مدارس مذهبی شروع به ارائه آموزش به افراد خارج از کلیسا کردند، آن لباس و کلاه به عنوان لباس رسمی و یک شکل (یونیفرم) مدارس دانشگاهی باقی ماند. این کار برای حفظ جدیت و پیگیری تحصیل انجام شد. تا اینکه در سال 1858، طبق قانون بریتانیا دیگر نیازی به تحصیل علمی برای روحانیون کلیسا نبود.
امروزه لباس فارغ التحصیلی یک لباس مرسوم برای محیط های آکادمیک است که عمدتا توسط دانشجویانی که آموزش های عالی را می گذرانند در روز جشن فارغ التحصیلی مورد استفاده قرار می گیرد.
مراحل انجام فارغ التحصیلی
درصورتی که دانشجو از همه ی درس ها نمره ی قبولی گرفته باشد باید به ترتیب زیر برای انجام امور فارغ التحصیلی خود اقدام نماید:
• مراجعه به امور دانشجویی ( اداره دانش آموختگان) دانشکده و تحویل گرفتن فرم تسویه حساب
در این حالت پرونده به وسیله کارشناسان امور فارغ التحصیلان از بایگانی آموزش بررسی شده و بعد از رفع نواقص احتمالی، پرونده جهت بررسی نهایی و صدور فرم تسویه حساب به اداره فارغ التحصیلان واحد دانشگاهی ارسال خواهد شد.
* دانشجویان مشمول نظام وظیفه باید با مراجعه به بخش مشمولین واحد برگه لغو معافیت خود را دریافت کرده و بعد از تکمیل همه ی موارد درج شده در فرم تسویه حساب، یک نسخه از معافیت را به همراه فرم تسویه حساب تکمیل شده به امور فارغ التحصیلان تحویل دهند.
• تحویل مدارک فارغ التحصیلی دانشجو به اداره امور دانشجوئی دانشکده
این مدارک در ذیل بخش مدارک لازم جهت فارغ التحصیلی آورده شده اند.
• انجام مراحل تسویه در واحدهای مختلف دانشگاه
این واحدها در فرم تسویه حساب مشخص شده اند که باید به ترتیب و به صورت منظم مراحل آن طی شود
• مراجعه به اداره رفاه
در این مرحله باید با مراجعه به اداره رفاه دانشگاه، نسبت به ثبت تمامی مشخصات شناسنامه ای، اطلاعات تحصیلی و اطلاعات فارغ التحصیلی در واحد صندوق رفاه دانشجویان و نیز صدور فرم بدهی های به دانشگاه اقدام شود.
* درصورت داشتن بدهی باید مراحل مربوط به تسویه بدهی نیز طی شود.
• مراجعه به اداره دانش آموختگان
پس از طی مراحل بالا در نهایت با مراجعه به اداره دانش آموختگان دانشگاه می توانید نسبت به درخواست صدور مدرک پایان تحصیلی اقدام نمایید. که در این مرحله با توجه به پرونده تحصیلی و آموزشی دانشجو و اعلام نظر دانشگاه مدرک به شرح زیر صادر می شود:
1- صدور نامه لغو معافیت تحصیلی
ویژه آقایان: بعد از انجام مراحل فارغ التحصیلی در صورتی که شخص، مشمول خدمت سربازی باشد نمی تواند گواهی موقت یا دانشنامه خود را دریافت نماید. در این حالت شخص فارغ التحصیل نامه ای را خطاب به نظام وظیفه عمومی مبنی بر اتمام تحصیلات و لغو معافیت تحصیلی خود دریافت می نماید.
* لازم به ذکر است که نامه لغو معافیت تحصیلی تنها به دانشجوی فارغ التحصیل (یا وکیل قانونی وی ) تحویل داده می شود.
پیشنهاد مطالعه: شرایط معافیت تحصیلی
2- صدور گواهینامه موقت فارغ التحصیلی
این مدرک برای فارغ التحصیلان خانم یا آقایانی صادر می شود که کارت پایان خدمت یا کارت معافیت نظام وظیفه داشته ولی شرایط لازم برای دریافت دانشنامه را ندارند (عموما دانشجویان دوره های روزانه و دانشجویانی که به صندوق رفاه دانشجویی بدهی دارند). که با اعلام نظر دانشگاه پس از مدتی گواهی موقت تحصیلی آماده شده و قابل دریافت می باشد.
3- صدور دانشنامه و ریز نمرات تایید شده
برای دریافت دانشنامه نیز بعد از گذراندن مراحل ذکر شده و در صورت داشتن شرایط لازم، با مراجعه به امور فارغ التحصیلان نسبت به صدور و ارسال دانشنامه برای تایید به سازمان مرکزی دانشگاه اقدامات لازم را انجام داده و بعد از مدتی (بسته به دانشگاه) دانشنامه با ارائه گواهی موقت، به دانشجو تحویل داده می شود.
پیشنهاد مطالعه: شرایط لازم جهت دریافت دانشنامه
* در صورتی که دانشجو در مقاطع تحصیلی بالاتر پذیرفته شده باشد، ارسال ریزنمرات و تاییدیه تحصیلی به دانشگاه مقطع بالاتر تنها در صورتی امکان پذیر است که دانشجو تمامی مراحل فارغ التحصیلی را انجام داده باشد و گواهینامه موقت پایان تحصیلات یا نامه لغو معافیت تحصیلی خود را دریافت کرده باشد. هم چنین دانشجویان روزانه باید نسبت به انجام تعهد آموزش رایگان پس از اتمام تحصیلات خود در مقطع بالاتر، تعهد نمایند.
مدارک لازم جهت انجام امور فارغ التحصیلی و تسویه حساب دانشگاه
1- چهار قطعه عکس ۴*۳ پشت نویسی شده
2- اصل و کپی کارت ملی
3- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
4- اصل کارت دانشجویی
5- دو عدد تمبر مالیاتی
6- ارائه نامه از صندوق رفاه دانشجویی
7- فیش بانکی به نام سازمان مرکزی دانشگاه (مبلغ آن با توجه به مقطع تحصیلی متغییر است).
8- وکالتنامه محضری (جهت دریافت مدرک پایان تحصیلات)- درصورتی که شخص دیگری برای دریافت مدرک شما مراجعه نماید.
مدارک لازم جهت چاپ پایان نامه
- گواهی دفاع از پایان نامه
* مراحل فارغ التحصیلی ذکر شده و نیز مدارک لازم جهت انجام امور فارغ التحصیلی با توجه به نوع دانشگاه ممکن است متفاوت باشد.